rooster

De studio is weer volledig geopend! ben je Liever thuis, volg de lessen live online!

‘Yoga Citta Vritti Nirodhah - Yoga is the cessation of the fluctuation of the mind’

Yoga filosofie

 

Traditioneel werden de yoga tradities mondeling overgedragen en stond er niets op schrift. Patanjali (een heilige uit India) heeft zo’n 2000 jaar geleden in zijn Yoga Sutras voor het eerst acht stappen van yoga beschreven. In de Yoga Sutras beschrijft hij een trainingssysteem voor lichaam en geest, met als doel verlichting te bereiken. Deze acht stappen zijn:

 

–          Yama: universele levenswaarden en onthoudingen

–          Niyama: persoonlijke waarden en disciplines

–          Asana: de fysieke houdingen, zorgen voor concentratie en een gezond lichaam

–          Pranayama: ademhalingsoefeningen

–          Pratyahara: de 5 zintuigen stillen en daarmee je geest openen

–          Dharana: je kunnen concentreren op 1 ding, voorbereiding voor meditatie

–          Dhyana: meditatie

–          Samadhi: volledig samengaan met het collectieve bewustzijn

 

Zoals je ziet zijn de asana’s maar een deel van de gehele yoga filosofie. Oorspronkelijk zijn ze bedoeld om je lichaam te ontwikkelen, zodat je lange tijd comfortabel stil kunt blijven zitten. Dit is nodig voor een beter concentratie- en uithoudingsvermogen bij het mediteren. Maar daarnaast is yoga is ook: goed leven en controle hebben over jezelf. Om deze reden zijn veel yogi’s vegetarisch en roken en drinken ze niet.

 

Later zijn de asana’s een belangrijkere rol gaan spelen. Hatha yogi’s ondervonden dat ze, door de controle die ze over hun lichaam kregen, ook hun geest beter konden beheersen. In Hatha Yoga worden de asana’s beoefend om energiekanalen in je lichaam je openen. Ze zorgen voor een stabiele basis voor het verkennen van je lichaam, ademhaling en geest. Veel mensen in het Westen beoefenen yoga voornamelijk omdat ze fit door worden. Als je last hebt van slappe, weinig elastische spieren en stijve gewrichten kan yoga er voor zorgen dat je je makkelijker kunt bewegen en je weer prettig voelt in je lijf. Asana’s kunnen dus een middel zijn om een doel te bereiken (bijv. meditatie) of een doel op zich (bijv. soepeler worden).

 

De levenwijze is universeel voor alle vormen van yoga, maar toch zijn er veel verschillende stromingen in yoga. Deze focussen op verschillende aspecten van yoga. Bijvoorbeeld in onze Hatha yoga lessen ligt de nadruk op de juiste uitvoering van de asana’s en pranayama en het vinden van een goede balans tussen lichaam en geest. Bij Ashtanga yoga is het fysieke aspect nog belangrijker en bij andere vormen juist weer de meditatietechnieken. Soms komen er zelfs helemaal geen lichaamshoudingen aan te pas. In Karma Yoga is het bijvoorbeeld belangrijk om iets voor een ander te doen zonder dat je daar zelf voordeel bij hebt.

locatie

Kluizenaarsbocht 6

2614GT Delft

 

Gratis parkeren

bank

NL73 INGB 0006 1333 74

nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van onze events, workshops en cursussen?

openingstijden

ma

di

wo

do

vr

za

zo

 

6:00 - 21:30 uur

6:00 - 21:30 uur

6:00 - 21:30 uur

6:00 - 21:30 uur

6:00 - 21:30 uur

8:30 - 12:30 uur

9:30 - 17:30 uur

Branding & webdesign by Purple Carrot Creatives

openingstijden

ma - vr

za

zo

 

6:00 - 21:30 uur

8:30 - 12:30 uur

9:30 - 17:30 uur